Uchwała Nr 143/2019
Senatu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach
z dnia 27 czerwca 2019 roku
zmieniająca uchwałę Nr 65/2019 Senatu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach
z dnia 28 marca 2019 r. w sprawie dostosowania programu studiów pierwszego stopnia o profilu praktycznym na kierunku dietetyka do wymagań określonych w ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce
Na podstawie art. 268 ustawy z dnia 3 lipca 2018 r. – Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2018 r., poz. 1669) oraz § 7 ust. 5 pkt 2) lit. b) Rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 27 września 2018 r. w sprawie studiów (Dz.U. 2018 poz. 1861 z późn. zm.) Senat uchwala, co następuje:
§ 1
- W załączniku do uchwały nr 65/2019 Senatu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach z dnia 28 marca 2019 r. w sprawie dostosowania programu studiów pierwszego stopnia o profilu praktycznym na kierunku dietetyka do wymagań określonych w ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, dokonuje się poniższych zmian:
W pkt. 9 dotychczasową treść zastępuje się treścią w brzmieniu:
„1. Liczba punktów ECTS konieczna do ukończenia studiów: 180
1) liczba punktów ECTS, jaką student musi uzyskać w ramach zajęć prowadzonych z bezpośrednim udziałem nauczycieli akademickich lub innych osób prowadzących zajęcia: 109,(studia stacjonarne), 82 (studia niestacjonarne)
2) liczba punktów ECTS, którą student musi uzyskać w ramach zajęć kształtujących umiejętności praktyczne w wymiarze większym niż 50% ogólnej liczby punktów ECTS): 103 ECTS
3) liczba punktów ECTS, którą student uzyskuje realizując zajęcia podlegające wyborowi (co najmniej 30% ogólnej liczby punktów ECTS): 54 ECTS (przedmioty wsparcia w procesie uczenia się, przedmioty z zakresu żywienia dzieci i młodzieży/przedmioty z zakresu żywienia osób dorosłych w tym starszych).
4) liczba punktów ECTS, jaką student musi uzyskać w ramach zajęć z dziedziny nauk humanistycznych lub nauk społecznych, nie mniejsza niż 5 ECTS - w przypadku kierunków studiów przyporządkowanych do dyscyplin w ramach dziedzin innych niż odpowiednio nauki humanistyczne lub nauki społeczne: 5 ECTS.”
W pkt. 9 dotychczasową treść zastępuje się treścią w brzmieniu:
„Łączna liczba godzin zajęć: 4701 godzin – studia stacjonarne, 4641 godzin-studia niestacjonarne,w tym liczba godzin zajęć prowadzonych z bezpośrednim udziałem nauczycieli akademickich lub innych osób prowadzących zajęcia: 2851 godzin (studia stacjonarne) 2186 godzin (studia niestacjonarne).
Łączna liczba godzin zajęć na studiach stacjonarnych prowadzonych z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość-60 godzin (w tym wykłady-39 godzin, ćwiczenia-21 godzin).”
W pkt. 12 zmienia się symbol efektów uczenia się dla kierunku dietetyka z D na DI.
Pkt 13.8. otrzymuje brzmienie:
BHP |
0 |
Istota regulacji dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy. Obowiązki organizatorów procesów pracy i wykonawców (współdziałanie jako warunek powodzenia). Przyczyny zdarzeń wypadkowych (obszar techniki – materialne środowisko pracy, organizacja procesów pracy, zachowania ludzkie). Prewencja jako priorytet bhp. |
DI1P_W06 DI1P_U10 DI1P_K01
|
W pkt. 13. 9. dokonuje się zmiany liczby punktów ECTS:
„Liczba punktów ECTS - 3.”
W pkt. 13. 24. dokonuje się zmiany liczby punktów ECTS:
„Liczba punktów ECTS - 4.”
W Pkt. 13. Praktyki dotychczasową treść zastępuje się treścią w brzmieniu:
PRAKTYKI (wymiar, zasady i forma):
780 godzin (w tym 30- niekontaktowe) |
26 (1 pkt ECTS-30 godzin) |
W ramach kierunku Dietetyka Instytut Zdrowia Publicznego Wydziału Lekarskiego i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach organizuje obowiązkowe praktyki zawodowe, które stanowią integralną część planu studiów i procesu kształcenia dla studentów studiów pierwszego stopnia stacjonarnych i niestacjonarnych. Odbywają się one zgodnie z Zarządzeniem Rektora Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach Nr 27/2017 z dnia 20 marca 2017 i Nr 37/2018 z dnia 13 czerwca 2018 w sprawie praktyk studenckich dla studentów oraz dla słuchaczy studiów podyplomowych Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach, zwany dalej Uniwersytetem, organizuje obowiązkowe praktyki stanowiące integralną część planu studiów i procesu kształcenia. Praktyki są realizowane zgodnie z obowiązującymi dla danego kierunku efektami kształcenia w obszarach wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych, w wymiarze określonym oraz uchwalonym przez Radę Wydziału planie studiów. Miejsca odbywania praktyk są zróżnicowane, tak aby student miał możliwość zapoznania się ze specyfiką pracy dietetyka na różnych stanowiskach. Zgodnie z programem kształcenia na kierunku Dietetyka w Wydziale Lekarskim i nauk o Zdrowiu w Kielcach na studiach pierwszego stopnia obowiązują studenckie praktyki zawodowe w wymiarze 780 godzin. W zależności od zgody Prodziekana ds. Studenckich istnieje możliwość odbywania praktyki zawodowej w innym terminie niż przewidziano w planach studiów. Grupa studentów odbywających praktykę zawodową śródroczną powinna liczyć od 3 do 12 osób. Praktyki studenckie odbywają się w podmiotach gospodarczych, na podstawie umów/porozumień o prowadzeniu studenckich praktyk zawodowych na dany rok, które zawierane są pomiędzy Uniwersytetem reprezentowanym przez Dziekana Wydziału Lekarskiego i Nauk o Zdrowiu a Instytucjami reprezentowanymi przez stosowne władze. Warunkiem otrzymania „porozumienia o prowadzeniu studenckich praktyk zawodowych” jest posiadanie przez studenta aktualnego ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej i następstw nieszczęśliwych wypadków. Student może uzyskać również zaliczenie praktyki na podstawie wykonywanej pracy zawodowej lub prowadzenia własnej działalności gospodarczej, o ile wykonywana praca ma związek z kierunkiem studiów, wolontariatu w uprawnionych instytucjach lub stażu. Koszty związane z odbywaniem praktyki oraz koszty ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej i następstw nieszczęśliwych wypadków pokrywa student. Za realizację praktyki zgodnie z jej celami i zadaniami odpowiada Opiekun Studenckich Praktyk Zawodowych, który zalicza praktykę w oparciu o dostarczoną przez studenta dokumentację. Najważniejsze cele praktyk studenckich podczas procesu kształcenia, które student musi osiągnąć to: poznanie specyfiki pracy na różnych stanowiskach pracy związanych z kierunkiem studiów; kształtowanie umiejętności realizowania standardów i procedur zapewniających rozwiązywanie problemów zdrowotnych pacjenta; kształtowanie umiejętności współpracy w zespole terapeutycznym; czynny udział studenta w opracowaniu programów edukacji zdrowotnej adresowanej do jednostki, rodziny; poznanie struktury organizacji i specyfiki zarządzania w dziale żywienia, wykształcenie umiejętności intelektualnych oraz praktycznych zastosowania wiedzy zdobytej na studiach dotyczącej żywienia człowieka w warunkach rzeczywistych; poznanie własnych możliwości na rynku pracy oraz nawiązanie kontaktów zawodowych. Program praktyk zawodowych realizowanych na kierunku Dietetyka powinien pozwolić na: ugruntowanie umiejętności stosowania wiedzy teoretycznej w rozwiązywaniu problemów w pracy zawodowej z zachowaniem zasad etycznych; realizację zadań wynikających ze statusu kwalifikacji studenta odbywającego praktykę; realizację zadań zespołowych; poznanie specyficznych warunków pracy; wykonywanie zadań w komunikacji z otoczeniem, zbieranie i przetwarzanie informacji w miejscu odbywania praktyk zawodowych. |
DI1P_W01 DI1P_W04 DI1P_W05 DI1P_W06 DI1P_W07 DI1P_W08 DI1P_W09 DI1P_U02 DI1P_U03 DI1P_U04 DI1P_U05 DI1P_U06 DI1P_U06 DI1P_U08 DI1P_U09 DI1P_U10 DI1P_K01 DI1P_K02 DI1P_K03 DI1P_K05 |
- Załącznik do uchwały Nr 65/2019 Senatu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach z dnia 28 marca 2019 roku w sprawie dostosowania programu studiów pierwszego stopnia o profilu praktycznym na kierunku dietetyka do wymagań określonych w ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce uwzględniający zmiany, o których mowa w ust. 1 przedmiotowej uchwały, otrzymuje brzmienie zgodnie z załącznikiem do niniejszej uchwały.
§ 2
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Dokumenty do pobrania:
Opublikował w BIP: | Baran Grzegorz |
Data opublikowania: | 2019-07-03 10:15:40 |
Data aktualizacji: | 2019-07-03 10:15:41 |
Liczba wyświetleń strony: 1030